Ik kan het mij nog goed herinneren. Tot kort voor zijn dood ging mijn opa dagelijks naar mijn oma toe, die 50 meter verder verbleef. Hij woonde nog op zichzelf, zij had extra zorg nodig. Gelukkig had mijn familie een plek gevonden waarbij ze dicht bij elkaar konden wonen.
Ze waren alles voor elkaar. Ze hebben zelfs hun 67-jarig huwelijk nog gehaald. Kan je het je voorstellen? Elke dag ging hij trouw, met zijn rollator indien nodig, langs bij zijn vrouw. De hele dag zaten ze dan naast elkaar, hielden elkaars hand vast.
Ik ben blij dat mijn opa de lockdown van 2020 niet meer heeft meegemaakt. Het feit dat hij zijn vrouw dan niet meer mocht zien zou een ramp zijn geweest. Dat fysieke contact, dat was essentieel. Dat voorkwam eenzaamheid.
De wereld van ouderen wordt alsmaar kleiner. Vrienden, broers en zussen, ze vallen één voor één weg. Hoe voorkom je dat eenzaamheid overheerst? Hoe blijf je in contact met leeftijdsgenoten?
Mijn opa en oma hadden elkaar gelukkig nog. Een kleine wereld, maar wel vertrouwd. Voor veel andere ouderen is dat echter niet het geval, er komen geen nieuwe vrienden bij als er eentje wegvalt.
Ik sprak over exact dit probleem met Babette van der Veen. Zij wil het voor ouderen makkelijker maken om met elkaar in contact te komen en is een netwerk gestart genaamd Gouderdom. Hierbij kijkt ze vooral naar wat er wél kan en ze biedt mogelijkheden voor mensen om in contact te komen vanuit een veilige omgeving.
Veel eerste kennismakingen vinden online plaats en vervolgens leert men elkaar ook in de offline wereld kennen. Een kop koffie, even samen lunchen, gewoon samen zijn.
De events die Babette organiseert zijn een katalysator voor meer ontmoetingen onder ouderen. Veel deelnemers ontmoeten op een laagdrempelige manier gelijkgestemden en blijven vervolgens met elkaar in contact.
De belangrijkste lessen:
👉 Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem
👉 Nieuwe mensen ontmoeten kan eng zijn, maak het daarom zo laagdrempelig mogelijk
👉 Fysieke events zijn krachtige middelen in de strijd tegen eenzaamheid
Babette wil met Gouderdom doorgroeien en meer impact maken. Om dat te realiseren wil ze graag meer mensen op het platform en is ze op zoek naar manieren om mensen makkelijker verbinding te laten leggen (zoals 1-op-1 bellen).